Gesztenyés torta glutén-és tejmentesen

Imádom a gesztenyés desszerteket, így idén eldöntöttem, ha már egyszer az én születésnapomra készítek tortát, akkor bizony az gesztenyés lesz, és nem csokis 🙂 de azt hiszem, nem lőttem mellé, mert a gyerekeim is kétpofára ették 🙂 Hát íme a recept:

ADAG:

22 cm-es tortaformában sütve egy nagyobb családnak elég

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ:

Torta alap elkészítése kb. 20 perc, sütési idő kb. 35 perc

Krém elkészítése kb. 15 perc

Töltés, díszítés kb. 15-20 perc

HOZZÁVALÓK:

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 30 ml olaj
  • 100 g cukor
  • 200 g gluténmentes liszt
  • csipet só (elhagyható)

A krémhez:

  • 400 ml tejmentes növényi tejszín – én Lactofilt használok
  • 3 csomag Maroni Fehérarany gesztenyepüré – ez tejmentes és gluténmentes
  • opcionálisan marcipántömb, amit kinyújtva a tetejére lehet tenni, burkolni vele a tortát, de ez elhagyható

ELKÉSZÍTÉS:

Előmelegítem a sütőt légkeverésen 190 fokra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét elkezdem kemény habbá verni. A vége felé hozzáadom a cukrot, és teljesen keménnyé verem. Utána alacsony fokozatra kapcsolom a habverőt, és belecsorgatom az olajat, illetve a tojások sárgáját. Végül pedig hozzáadom a lisztet.

Egy tepsibe sütőpapírt teszek.

Nekem állítható tortaformám van, 22 cm-esre állítom, és a sütőpapírral bélelt tepsire teszem, beleöntöm a tésztát, elsimítom a tetejét, és kb. 35 percig sütöm. Azért figyelem közben, és ha a teteje még egy kicsit „rezeg”, akkor tovább sütöm 5-10 perccel.

Amikor készen van, kiveszem, rácsra teszem és hagyom kihűlni.

Ameddig sül a torta, elkészítem a krémet: a 400 ml növényi tejszínt kemény habbá verem (én nem adok hozzá pluszban cukrot). A gesztenyepürét lereszelem, és 2/3-át beleforgatom a kemény habba, majd a hűtőbe teszem hűlni.

Amikor kihűlt a torta, szépen egy éles késsel körbe vágom a forma mellett, majd 3 lapra vágom.

A legfelső tortarészt lefektetem a sütőforma aljába, megkenem a krém egy részével, megszórom reszelt gesztenyével, majd jöhet a következő lap és így tovább. Amikor rákerül a legutolsó lap is, lenyomkodom a tetejét, és a hűtőbe teszem pár órát.

Díszítés előtt leszedem róla a sütőkarikát, körbe kenem egy kis felvert tejszínnel, a tetejére teszem a kinyújtott marcipánt, és körbe díszítem a maradék habbal.

Jó étvágyat! 🙂 ISTENI!

Ui.: Ezt elkészíthetitek tekercs formájában is. Én a héten a gyerekeknek ezt csináltam, és nagyon bejött nekik 😉

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email