GLUTÉNMENTES MÉZESKALÁCS
Illatos, elmaradhatatlan karácsonyváró édesség
ADAG
kb 50 db
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ:
15 perc + szaggatás, sütés
FOGYASZTÁS:
karácsonyi desszert
Elkészítés
A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még melegen összenyomjuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, és annyi lisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk (nálam ez kb.130-150 g liszt volt most). Adunk hozzá 2 ek porcukrot is.
Vékony nudlikat formázunk belőle, és több részletben bő, enyhén sós vízben kifőzzük (vízfelszínre emelkedés után kb 3 perc – vastagságtól függően).
Pirított zsemlemorzsába, cukros mákba forgatjuk. Lekvárral tálaljuk.
HOZZÁVALÓK:
- 500 g pucolt burgonya
- 1 db tojás
- kb. 150 g gluténmentes liszt
- 2 ek porcukor
- só a vízbe
- lekvár
ELSŐ LÉPÉS
Egy edénybe vizet forralunk egy kevés sóval.
MÁSODIK LÉPÉS
A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és a forrásban lévő vízben megfőzzük. Ha megfőtt, még forrón krumplinyomóval összenyomjuk. Megvárjuk, még kihűl.
HARMADIK LÉPÉS
Egy újabb edényben vizet forralunk a nudliknak. A kihűlt krumplit a tojással, liszttel, porcukorral összegyúrjuk.
NEGYEDIK LÉPÉS
Olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
ÖTÖDIK LÉPÉS
Az összegyúrt tésztából hosszú csíkokat formázunk, vékony nudli formára sodorjuk, kicsi darabokra vágjuk, és a forró vízben több részletben kifőzzük, majd leszűrjük.
HATODIK LÉPÉS
A kész nudlikat pirított darába forgatjuk és lekvárral, porcukorral tálaljuk.