„Ha kiégsz, azoktól is elzárkózol, akik egyébként közel állnak hozzád” – Dr. Füredi Júliával beszélgettünk

A kiégés egyre több embert érintő probléma, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. A Pszichoforyou párkapcsolati kibeszélőjének soron következő részében, Dr. Füredi Júliát kérdezzük a kiégés kapcsolatainkra gyakorolt hatásáról és arról, hogy milyen is volt ezt belülről megtapasztalni.

Nálad mikor és hogyan kezdődött az egész folyamat? Vissza tudsz emlékezni rá, mi volt az a pont, amikor azt mondtad, „elég!”?

Amikor idáig eljutottam, már valószínűleg jó ideje zajlott bennem a az egész kiégéses folyamat. Én ezt az egészet retrospektíve tettem össze, hogy velem tulajdonképpen ez történik/ez történt. Akkor, amikor benne voltam, nyomorultul éreztem magam, de a fejemben meg sem fordult, hogy ez kiégés lehet. Nyilván mindig volt valami más ok: „persze, kamaszok a gyerekek”, „mert húzós a munka”. Utólag persze baromi könnyű okosnak lenni…

Nyilván, vannak az egész folyamatban meghatározó pontok, amikhez tudom kötni ezt az egészet. Az egyik ilyen az, amikor Bécsben voltam egy felügyelőbizottsági ülésen, és ott nyilallt belém a gondolat, hogy mi a fenét keresek én itt?

Persze, lehet azt mondani, hogy ez egy tipikus életközépi válság időszakában felbukkanó gondolat, ami részben biztosan igaz is, ahogy az is, hogy a kettő összefügg: ez a periódus akkora érzelmi stresszel tud járni, hogy akár kiégéshez is vezethet.
A bécsi eset volt az első meghatározó pont, amikor eldöntöttem, hogy ennek véget kell vetnem és változtatnom kell. De azért azt is be kell vallanom, innen még 22 hónapra volt szükségem, hogy meg is lépjem.
A következő meghatározó pont az volt, amikor felmondtam. Nyilván a kilábalás egy hosszabb folyamat volt, amibe nem csak az fért bele, hogy gyógyulok, hanem az is, hogy visszacsempésszek az életembe rengeteg olyan dolgot, amire korábban nem volt időm vagy nem tudtam megtenni.

Elkezdtem saját magamat tölteni.

Az interjú teljes egészében a Pszichoforyou oldalán olvasható.

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email