Játékos mesegyár

Ha már írtam az elfogadás fontosságáról a mozaikcsaládokban – és megemlítettem benne, hogy esténként beszélgetünk, célirányos játékokat játszunk – , akkor most szeretném nektek elmondani az egyik nagy kedvencet, amit a lányok imádnak! 🙂

2021-ben hozta nekik a Jézuska ezt a szuper könyvet: Mélanie Grandgirard, Juliette Saumande: Játékos mesegyár.

Ez tulajdonképpen nem más, mint számtalan lehetőséget kínáló könyv kitalált történetek elmesélésére, a fantázia elengedésére, önfeledt szórakozásra, nevetésre – és olyan szituációk feldolgozására, amik esetleg a gyerekeket bántják, vagy nem akarnak róla mesélni.

Amikor kinyitjuk a könyvet, találunk benne egy-két oldal tömör leírást, játéklehetőség tippeket, aztán feltárul a csodás képek tárháza: négy különálló kategória: 60 szereplő, 60 helyszín, 60 cselekmény vagy esemény és 60 meglepetés.

Találomra fel kell ütni mindegyik kategóriát, aztán nincs más dolgunk, mint elkezdeni mesélni a történetet…

A könyv több játéklehetőséget is ajánl, mi a következő módokon játszunk:

1, Mindegyik gyerkőc találomra felfordítja a négy kategóriát, és a kiválasztott elemek alapján az elejétől a végéig elmeséli a saját kitalált történetét. Egy jó tanács: szabjunk időkorlátot, mert nálunk időtlen időkig képesek mesélni mindannyian… 😛

2, Volt, hogy felosztottuk a kategóriákat a három lány és közöttem: így mindenkire jutott egy-egy felfordítani való lapocska. Aztán szépen, az első elkezdte mesélni a történetet a szereplővel, a második folytatta azzal a szereplővel, az általa húzott helyszínen, a harmadik hozzá szőtte a cselekményt az előző kettő történetrészhez, majd a negyedik befejezte a meglepetés kategóriával. Eszméletlen jókat nevettünk azon, ki hogyan kanyarította kénye-kedve szerint a történetet.

3, Játszottuk úgy is, hogy a két lány között osztottuk fel a négy kategóriát, és felváltva mesélték a felfordított lapocskákat.

4, Előfordult, hogy én választottam ki a kis képecskéket, attól függően, volt-e valami megbeszélni/kibeszélni való.

Bármelyik lehetőség mellett is döntünk, mindig felhőtlen jókedv, nevetés, felszabadító kreatív mesélés a vége. Eszméletlen, mennyire színes fantáziájuk van – és úgy bele tudnak merülni a mesékbe, szinte képtelen őket leállítani 🙂

Mindenképp érdemes kipróbálni, mert amellett, hogy remek családi program, közelebb hozza a felnőtteket-gyerekeket, minőségi időt töltünk a gyerekekkel, beszélgetünk, szórakozunk és nagyokat nevetünk, tudat alatt sok eltemetett feszültségtől is megszabadulnak a gyerekek a mesék által.

Bátran ajánlom Mindenkinek! 🙂

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email