Museum of Military Technology – Varsói látnivalók

Pár hónappal ezelőtt, mikor Varsóban jártunk, arra buzdítottalak Benneteket, hogy járjátok be velem ezt a csodás várost, azokat a szegleteit, amelyet én annyira szerettem benne, amik megfogtak, és talán szimpla turistaként nem biztos, hogy megnéznétek.

Hát… most eljött a pillanat, hogy újra felvegyük a túra bakancsunkat, és együtt elmenjünk egy igazán különleges helyre… Wilanow mellett, az út mentén, egy eldugott, fákkal körülvett, kerítéssel elkerített területen lapul egy igazán különleges és egyedi kiállítás, amelyről szerintem leginkább az ott lakók tudhatnak.

Amikor ott éltem, napi szinten mentem el mellette autóval, mígnem egyszercsak felfigyeltem rá, és el is vittük a barátainkat is, hogy megnézhessék… ugyanígy tettem akkor is, mikor Petivel tavaly kint voltunk. Főleg, mert neki egyik nagy szenvedélye nem más, mint a TANKOK 🙂

Ahol mi jártunk, az pedig nem más, mint a Museum of Military Technology, ahol valódi, második világháborúban használt tankok, repülők, rakéták, űrhajókapszula, ágyúk várják, hogy megcsodálhassuk őket.

Petinek ez a hely igazi kánaán volt 🙂

Őt kértem meg, hogy néhány képet kommenteljen nektek: mit is látunk rajta, mit kell tudni róla, és egy kis személyes véleménnyel is megörvendeztet minket 🙂

Hát akkor lássuk Peti jellemzőit:

1, IS 3-AS TANK: Számomra a múzeumban az első igazán érdekes Tank az IS 3-as volt, amit még sosem láttam testközelből. A II. VH végén kifejlesztett IS sorozat későbbi modelljeinek formája mindig is megfogott. A lapos, széles torony, ami elfojt buciként „olvad” rá a „V” frontú alvázra, számomra a mai napig az egyik legizgalmasabb forma. Robosztus, tekintélyt parancsoló vas-szörny.

2, T 72: A T72-őt talán senkinek sem kell bemutatni, aki vonzódik egy kicsit a tankokhoz. Az elejére szerelt aknamentesítő alkalmatosság Mad Max szerű kinézetet kölcsönöz az egyik legelterjedtebb orosz tankvariánsnak. Mint egy futurisztikus örlő-pusztító bányagép valahonnan az Emlékmás marsi tárnáiból.

3, BTR 152W: A BTR 152W is egy futurisztikus, sokkal inkább improvizált zombi-apokalipszisre tervezett bevásárlókocsi hatását kelti 72 évvel a megszületése után, mint egy hatékony harctéri járművét. Persze minden harci eszközt a maga korának megfelelően érdemes nézni.

4, Űrkapszula: egészen hihetetlen élmény és látvány testközelből felmérni egy visszatérő űrkapszula valós méreteit. Lélekvesztő égi bárka és mérnöki csúcsteljesítmény.

5, SZU 24: Hihetetlen a méretek játéka. Némelyik SZU egészen tiszteletparancsoló, mások a becenevükhöz méltóan alig nagyobbak, mint egy megtermett szivar. Szívesen megnéztem volna a sorban egy SZU 35-öst is, csak az összehasonlítás kedvéért.

6, MI 2-es helikopter: A MI2-es katonai helikopter 4 oldalsó ablakával egy termetes katonai helikopter benyomását kelti… egészen addig amíg mellé nem áll az ember. Kétsége senkinek se férjen hozzá, hogy ennek ellenére képes volt ellátni a feladatát, ami elsősorban volt szállítás és csak másodsorban harci.

Bízom benne, hogy izgalmasnak találtátok ezeket a tankokat, repülőket, űrkapszulát:)

hamarosan újabb érdekességekkel jövök 😉

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email