Most eljött az újabb pillanat, hogy írjak nektek Varsóról… és mivel anya vagyok, mi mással is kezdhetném, mint a Nowy Swiat-on található hatalmas NYALÓKA kézműves bolttal
Nálunk a gyerekek nagy nyalóka rajongók – amit persze mérsékelten kapnak csak, mert figyelünk az egészséges táplálkozásra -, de azért nem bírtuk ki, hogy ne menjünk be, és hozzunk nekik valami finomságot. Emellett végig néztük, hogyan is készülnek a szuper finom nyalókák, sőt! Még mi is beálltunk (a soksoksok gyerek mellé ) és elkészítettük a sajátunkat… én csigát, Peti pedig macskát
én nem találtam volna ki, hogy mi az, de a varsói barátnőm és a gyerekek valami csoda folytán felismerték… szóval mégsem lett felismerhetetlen
Lenyűgöző volt végig nézni, hogyan is dolgoznak nap mint nap az ott dolgozók, hogy finomabbnál finomabb nyalókák kerüljenek ki a polcokra. Nem tudom, ti tudjátok-e, hogyan készülnek, én most leírnám nektek, amit ott megtudtam. Természetesen lengyelül zajlott a „mese”, így némely infó lehet, hogy pontatlan, bár szereztem egy angol tolmácsot a barátnőm személyében… azért érdekes mutatvány volt ez
Először is, felhevítik a glükózt 150 fokra, melybe beleöntik az aromát, amilyen ízt szeretnének adni a nyalókának. Utána egy gránit lapra öntik.
Mi coca-cola ízűt készítettünk.
Két gumikesztyű is van a kezükön, amelyből az egyik egy speciális kesztyű, hogy ne égessék meg a kezüket. A kiöntött szirupot a gránitlapon elfelezik, egyik részét elkezdik kihűteni, gombócba gyúrják, majd egy ventillátor elé helyezik, hogy gyorsabban hűljön.
Amikor elérte a megfelelő hőfokot, elkezdik kinyújtani, majd egy kampóra akasztják, és 20-50 alkalommal a falhoz csapkodják a kinyúlt szálakat. Így fehérítik ki. Kell azért izom hozzá, elhihetitek
A másik részt természetes színezőkkel festik meg különféle színekre. Mi kék és piros színekkel dolgoztunk a fehér mellett. Citromsav kerül még a masszába, hogy a nyalóka ízét jobban kiadja.
Ezután tömbökbe rendezik a színeket, egymáshoz ragasztják őket, és a fehér gömbbe gyúrt tömböt a színes belsejébe rakják, majd összetekerik. Végül elkezdik vékonyra nyújtani, amiből kialakítják azokat a darabokat, amiből majd formázzák a nyalókát, illetve vágják majd az apró kemény cukrokat.
Nagyjából 10 perc alatt kezdett el annyira szilárdulni, hogy mindenkinek elcsomagolták az általa készített finomságot.
Isteni ízük van!!!
Nézzétek meg ti is a készítés pillanatait!